Friday, July 16, 2010

Khairy desak Penasihat PKR beri penjelasan


Pembohongan Datuk Seri Anwar Ibrahim berhubung Yayasan Masa Hadapan (Foundation for the Future - FFF) jelas membuktikan Ketua Pembangkang itu mempunyai agenda tersembunyi bagi menyelamatkan kelangsungan politiknya.

Ketua Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin berkata, pembohongan tersebut dilihat bertentangan dengan kenyataan Anwar pada 20 Mei 2007 ketika diminta menjelaskan perkara berkenaan.

Beliau yang memetik laporan Projek Kebertanggungjawaban Kerajaan (Government Accountability Project-GAP) Amerika Syarikat (AS) memberitahu, dalam kenyataan sebelum ini, Anwar menjelaskan, FFF antara lain hanya menerima dana dari Turki, United Kingdom serta Jordan dan bukannya Amerika Syarikat.

“Pembohongan Anwar terbukti apabila laporan sebuah pertubuhan AS mendedahkan, ketika Anwar mempengerusikan FFF, yayasan tersebut telah mendapat dana RM68.21 juta(AS$21.3 juta) daripada Jabatan Negara AS.

“Anwar juga telah memberi penjelasan tidak tepat kepada AS apabila mendakwa akan mendapatkan dana secocok (matching fund) daripada negara lain untuk kegunaan FFF.

“Kongres AS iaitu cabang kerajaan negara itu sudah keluarkan AS$21.3 juta pada tahun tersebut untuk FFF. Ini jelas bertentangan dengan kenyataan Anwar pada 20 Mei 2007 ketika diminta menjelaskan perkara berkenaan,” katanya pada sidang akhbar di lobi Parlimen hari ini.

Hadir sama, Ahli Parlimen Kota Belud, Abdul Rahman Dahlan.

Dalam satu kenyataan akhbar pada Mei 2007, Anwar memberitahu, FFF antara lain hanya menerima dana daripada Turki, United Kingdom serta Jordan sementara AS tidak memberikan dana kepada yayasan tersebut.

Namun, laporan GAP berkenaan FFF menyebut bahawa pengurusan yayasan itu termasuk bekas Pengerusi FFF (dan kawan rapat Paul Wolfowitz) Anwar Ibrahim, telah mengelirukan Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri AS (US Internal Revenue Service).

Laporan GAP juga menjelaskan, sekiranya AS ingin memberi bantuan dana kepada sesebuah yayasan seperti FFF, yayasan itu sendiri juga perlu mendapatkan bantuan kewangan daripada negara-negara lain.

Bagi nilai AS$21.3 juta, FFF perlu memperoleh AS$22.26 juta daripada negara lain dan Anwar didapati telah memberi penjelasan kurang tepat apabila hanya berjaya mengumpul AS$6.4 juta.

GAP merupakan sebuah pertubuhan utama yang melindungi para pemberi maklumat di negara itu.

Mengulas lanjut, Khairy berkata, laporan yang dikeluarkan oleh GAP selepas mengkaji 272 dokumen selama 33 bulan membuat rumusan bahawa Anwar telah memberi penjelasan mengelirukan kepada Kongres AS.

Sementara itu, Abdul Rahman secara sinis berkata, Anwar sepatutnya mempunyai dasar serta pendirian jelas dalam semua perkara sekiranya bercita-cita menjadi Perdana Menteri terutama yang melibatkan hubungan luar.

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

About This Blog

Web blog ini bukanlah laman web rasmi YB Khairy Jamaluddin , web blog ini adalah tanda sokongan kami Pro Khairy yang membayangkan sokongan kami tidak pernah terhenti kepada beliau.

Apa juga badai , fitnah dan niat yang tidak baik bukanlah halangan kepada kami yang akan terus menyokong YB Khairy Jamaluddin kerana nawaitu kami yang mahu melihat pemimpin ini terus gagah di persada politik tanah air.

Kami menulis bukan kerana nama harta atau wang berjuta , kami menulis kerana perjuangan dan kesetiaan yang lahir dari nawaitu yang ikhlas , Kami percaya Allah SWT sahaja yang maha kuasa yang akan menentukan yang boleh menghukum dan memberikan balasan setimpal kepada yang berniat jahat kepada kami dan pemimpin yang kami sayangi.

Kami akan teruskan perjuangkan dan terus menyokong YB Khairy Jamaluddin.

Kumpulan Pro Khairy.


PROKJ FAN CLUB CHAT ROLL

Followers

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP