Wednesday, May 20, 2009

Biasiswa JPA bukan isu perkauman

19 Mei - Isu biasiswa Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) yang menjadi rungutan ramai berkait rapat dengan soal ketelusan dan keadilan sistem pengagihannya.

Pemuda Barisan Nasional (BN) malam ini membuat pendirian bersama bahawa isu itu bukannya menyentuh soal perkauman.

Sehubungan itu Pengerusinya, Khairy Jamaluddin menggesa kerajaan supaya menilai kembali mekanisme pengagihan biasiswa tersebut bagi memastikan ia betul-betul berdasarkan meritokrasi dan garis panduan yang ditetapkan.

''Sistem pengagihan sudah cukup baik berdasarkan pada meritokrasi, cuma Pemuda BN berpendapat ia berkaitan dengan soal ketelusan dan keadilan.

''Kami tidak lihat perkara ini daripada kanta perkauman, sebagai contoh kira-kira 280 pelajar mendapat semua A tetapi tidak mendapat biasiswa, yang layak tidak dapat tetapi pada masa yang sama yang tidak layak pula dapat,'' katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas mempengerusikan Mesyuarat Pemuda BN kali pertama selepas menjadi Ketua Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia di sini semalam.

Tambah Khairy, pihaknya tidak menolak kemungkinan mengadakan pertemuan dan perbincangan bersama JPA jika keadaan memerlukan.

Katanya, mesyuarat pada malam tersebut juga menyokong penuh gagasan Satu Malaysia, rakyat didahulukan, prestasi diutamakan.

Sementara itu, Khairy berkata, Pemuda BN akan membuat ketetapan untuk mengeluarkan kenyataan bersama dalam sesuatu isu penting, bukannya secara sendiri mengikut parti komponen tertentu sahaja.

Tambahnya, mesyuarat malam ini juga telah bersetuju melantik Neil Foo, wakil MCA sebagai Ketua Strategi Pemuda BN.

Katanya, ia bagi mengukuhkan strategi Pemuda untuk menghadapi pilihan raya umum yang akan datang secara tetap dan berkala dan bukannya hanya ketika menjelang pilihan raya

0 comments:

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

About This Blog

Web blog ini bukanlah laman web rasmi YB Khairy Jamaluddin , web blog ini adalah tanda sokongan kami Pro Khairy yang membayangkan sokongan kami tidak pernah terhenti kepada beliau.

Apa juga badai , fitnah dan niat yang tidak baik bukanlah halangan kepada kami yang akan terus menyokong YB Khairy Jamaluddin kerana nawaitu kami yang mahu melihat pemimpin ini terus gagah di persada politik tanah air.

Kami menulis bukan kerana nama harta atau wang berjuta , kami menulis kerana perjuangan dan kesetiaan yang lahir dari nawaitu yang ikhlas , Kami percaya Allah SWT sahaja yang maha kuasa yang akan menentukan yang boleh menghukum dan memberikan balasan setimpal kepada yang berniat jahat kepada kami dan pemimpin yang kami sayangi.

Kami akan teruskan perjuangkan dan terus menyokong YB Khairy Jamaluddin.

Kumpulan Pro Khairy.


PROKJ FAN CLUB CHAT ROLL

Followers

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP