Saturday, March 7, 2009

'Saya bukan oportunis politik' - KJ

Jika gagal memenangi jawatan ketua Pemuda Umno dalam pemilihan pergerakan itu tiga minggu lagi, Khairy Jamaluddin tidak akan meninggalkan dunia politik.

Baginya, terdapat banyak cara untuk berkhidmat sama ada memegang jawatan ataupun tidak.

Dalam berdepan dengan pemilihan jawatan ketua Pemuda Umno, Khairy menampilkan dirinya sebagai seorang yang bersikap liberal, berbanding dengan dua pencabarnya - bekas menteri besar Selangor, Datuk Seri Dr Mohd Khir Toyo dan anak mantan perdana menteri, Datuk Mukhriz Mahathir.

"Kita dihukum dalam pilihanraya (umum lalu) bukan kerana kita tidak penjarakan pemprotes di bawah ISA, bukan kerana kita kurang Islam atau kurang bertunjangkan Melayu. Ianya kerana kita hilang arah, kita tidak cukup pantas berubah," kata Khairy.

"Saya fikir kita (BN) harus kembali kepada teras dengan memenuhi agenda sejak daripada (pilihanraya umum) 2004."

Naib ketua Pemuda Umno itu yang dilihat sesetengah pihak sebagai ultra-Melayu, menafikan beliau seorang oportunis dalam membuat percaturan politiknya.

"Saya fikir selepas mendapat kejutan politik (dalam pilihanraya umum lalu), kita dengan sendirinya sedar pelbagai perkara. Kita sedar, kemungkinan apa yang kita lakukan bukanlah apa yang rakyat mahu. Perkara itu tidak ada salahnya. Tiada salahnya untuk menyedari bahawa kita perlu berubah."

Dalam bahagian keempat daripada lima siri wawancaranya, Khairy turut menjelaskan bagaimana lahirnya idea untuk menghunus keris dalam perhimpunan Pemuda Umno dan mempertahankan sokongan kepada kumpulan Mat Rempit.

Ditanya sama ada beliau akan menghunus keris dalam perhimpunan tahunan Umno yang akan datang sekiranya menjadi ketua ketika itu, Khairy berkata:

"Keris akan kekal, tetapi bagaimana cara ia ditonjolkan perlu difikirkan dengan teliti," katanya.

"Keris semata-mata bukanlah isu. Saya rasa kebanyakan orang tidak ada masalah dengannya. Ia digunakan sebagai simbolik kepada kebudayaan Melayu dalam pelbagai acara. Ia melibatkan pelbagai protokol, mengikut acara tertentu."

Sumber : Malaysiakini

1 comments:

cikgu suhasni March 7, 2009 at 1:11 PM  

Saya harap kata akan di kota. KJ sememangnya layak kerana mewarisi kepimpinan semangat pejuang pemuda melayu tetapi inilah perkara yang ditakuti oleh politikus umno dan pembangkang. pemudagerik.blogspot.com

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

About This Blog

Web blog ini bukanlah laman web rasmi YB Khairy Jamaluddin , web blog ini adalah tanda sokongan kami Pro Khairy yang membayangkan sokongan kami tidak pernah terhenti kepada beliau.

Apa juga badai , fitnah dan niat yang tidak baik bukanlah halangan kepada kami yang akan terus menyokong YB Khairy Jamaluddin kerana nawaitu kami yang mahu melihat pemimpin ini terus gagah di persada politik tanah air.

Kami menulis bukan kerana nama harta atau wang berjuta , kami menulis kerana perjuangan dan kesetiaan yang lahir dari nawaitu yang ikhlas , Kami percaya Allah SWT sahaja yang maha kuasa yang akan menentukan yang boleh menghukum dan memberikan balasan setimpal kepada yang berniat jahat kepada kami dan pemimpin yang kami sayangi.

Kami akan teruskan perjuangkan dan terus menyokong YB Khairy Jamaluddin.

Kumpulan Pro Khairy.


PROKJ FAN CLUB CHAT ROLL

Followers

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP