Tuesday, December 9, 2008

Malaysia benam Laos


PHUKET – Malaysia memulakan kempen Piala AFF Suzuki dengan langkah kanan apabila membenam pasukan paling lemah dalam Kumpulan B, Laos 3-0 pada perlawanan sulung di Stadium Surakul dekat sini, semalam.

Bagaimanapun skuad negara terpaksa menunggu lebih sejam sebelum berjaya membuka jaringan menerusi pemain gantian, Safee Sali pada minit ke-67.

Safee turut menyumbang gol ketiga negara pada minit ke-86 manakala satu lagi gol adalah menerusi sepakan percuma cantik Indra Putra Mahayuddin pada minit ke-72.

Namun penghargaan harus diberikan kepada Indra Putra kerana ketiga-tiga gol skuad negara adalah menerusi gerakan yang diilhamkannya.

Malah sebelum jaringan pembukaan itu, jurulatih negara, B. Sathianathan kelihatan cukup resah kebuntuan jaringan walaupun anak-anak buahnya menguasai permainan.

Menurut beliau, apa yang meresahkannya adalah persembahan yang tidak konsisten dipamerkan pemain negara malah dikejutkan dengan pertahanan mantap dan serangan balas yang mampu dilakukan pasukan lawan.

“Seperti yang saya cakap sebelum perlawanan, tidak mudah berdepan Laos kerana mereka bukan pasukan lemah.

“Mereka banyak memberi masalah manakala pemain saya bermain di bawah tahap sebenar dan tiada kesungguhan,” kata Sathianathan selepas perlawanan.

Turut menyaksikan perlawanan semalam adalah Timbalan Presiden, Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM), Khairy Jamaluddin.

Kata Khairy, beliau telah memaklumkan kepada pemain selepas perlawanan bahawa mereka perlu mempamerkan prestasi seperti di babak kedua apabila menentang Vietnam, esok dan Thailand pada 10 Disember nanti.

“Apa yang perlu kita lakukan ialah mengulangi persembahan di babak kedua. Kita perlu mendesak,’ katanya.

Dalam satu lagi perlawanan kumpulan sama, Thailand menewaskan Vietnam 2-0. Ini sekaligus membolehkan Malaysia menduduki tempat teratas Kumpulan B.

Saingan Kumpulan A yang berlangsung di Jakarta pula menyaksikan tuan rumah, Indonesia menewaskan Myanmar 3-0 manakala Singapura membelasah Kemboja 5-0.

– Bernama

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

About This Blog

Web blog ini bukanlah laman web rasmi YB Khairy Jamaluddin , web blog ini adalah tanda sokongan kami Pro Khairy yang membayangkan sokongan kami tidak pernah terhenti kepada beliau.

Apa juga badai , fitnah dan niat yang tidak baik bukanlah halangan kepada kami yang akan terus menyokong YB Khairy Jamaluddin kerana nawaitu kami yang mahu melihat pemimpin ini terus gagah di persada politik tanah air.

Kami menulis bukan kerana nama harta atau wang berjuta , kami menulis kerana perjuangan dan kesetiaan yang lahir dari nawaitu yang ikhlas , Kami percaya Allah SWT sahaja yang maha kuasa yang akan menentukan yang boleh menghukum dan memberikan balasan setimpal kepada yang berniat jahat kepada kami dan pemimpin yang kami sayangi.

Kami akan teruskan perjuangkan dan terus menyokong YB Khairy Jamaluddin.

Kumpulan Pro Khairy.


PROKJ FAN CLUB CHAT ROLL

Followers

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP