Thursday, December 18, 2008

Bukti komitmen kerajaan

Khairy Jamaluddin (BN- Rembau) memuji langkah kerajaan memberikan satu pembaharuan di dalam rang Undang-Undang SPK iaitu dengan mengikat Perdana Menteri bagi mendokong kebebasan badan kehakiman.

Menurut beliau, penubuhan suruhanjaya kehakiman juga wajar diberi sokongan kerana ia adalah prinsip asas bagi mana- mana negara yang mengamalkan demokrasi.

Pembentangan Rang Undang-Undang Pelantikan Kehakiman (SPK) 2008 menunjukkan komitmen kerajaan bagi memastikan calon hakim yang dipilih benar-benar berwibawa.

Dr. Mohd. Puad Zarkashi (BN-Batu Pahat) berkata, melalui Fasal 23 rang undang-undang itu, cukup jelas bahawa kerajaan mengambil berat tentang latar belakang seseorang hakim yang hendak dilantik dan tidak timbul persepsi bahawa sistem kehakiman negara ini tidak bebas.

''Kalau persepsi terhadap sistem kehakiman ini negatif maka negatiflah sistem kehakiman kita, namun, bagi saya apa yang dilakukan adalah satu komitmen kerajaan," katanya ketika membahaskan Rang Undang-Undang SPK 2008 pada sidang Dewan Rakyat di sini hari ini.

Bagi memastikan rang undang-undang itu dapat dilaksanakan dengan berkesan, menurut beliau, kerajaan perlu menerangkan dengan lebih jelas kriteria hakim yang hendak dilantik.

"Begitu juga dengan soal pengguguran seseorang hakim, kerajaan perlu memberi penjelasan agar keyakinan rakyat tidak tergugat," katanya.

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

About This Blog

Web blog ini bukanlah laman web rasmi YB Khairy Jamaluddin , web blog ini adalah tanda sokongan kami Pro Khairy yang membayangkan sokongan kami tidak pernah terhenti kepada beliau.

Apa juga badai , fitnah dan niat yang tidak baik bukanlah halangan kepada kami yang akan terus menyokong YB Khairy Jamaluddin kerana nawaitu kami yang mahu melihat pemimpin ini terus gagah di persada politik tanah air.

Kami menulis bukan kerana nama harta atau wang berjuta , kami menulis kerana perjuangan dan kesetiaan yang lahir dari nawaitu yang ikhlas , Kami percaya Allah SWT sahaja yang maha kuasa yang akan menentukan yang boleh menghukum dan memberikan balasan setimpal kepada yang berniat jahat kepada kami dan pemimpin yang kami sayangi.

Kami akan teruskan perjuangkan dan terus menyokong YB Khairy Jamaluddin.

Kumpulan Pro Khairy.


PROKJ FAN CLUB CHAT ROLL

Followers

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP